LOCALIZARE
Localități aparținătoare
- Băița – reședința de comună – este amplasată aproximativ în centrul teritoriului administrativ
- Barbura – sat situat la 11 km de centrul comunei
- Căinelul de Sus – 1 km
- Crăciunești – 3 km
- Fizeș – 5 km
- Hărțăgani – 4 km
- Lunca – 7 km
- Ormindea – 4 km
- Peștera – 8 km
- Săliște – 2 km
- Trestia – 3 km
Satul centru de comună, Băița se întinde de-a lungul DJ 706 A. Are 231 de case cu 559 camere de locuit și 497 locuitori. Aproape jumătate din locuințele din sat au instalații de alimentare cu apă potabilă.
Pe dealurile „Sfredel” și „Cornet” au fost identificate galerii de epoca romană folosite la exploatarea aurului. Pe șaua dintre cele doua vârfuri de deal a fost descoperită o așezare antică de mineri cu resturile a 20 de construcții. În vatra satului, în mai multe locuri sunt identificate urmele unor spălătorii de aur foarte vechi, databile din epoca daco-romană.
Satul Barbura
Satul Barbura este amplasat în partea de SE a comunei. Are 82 de locuințe cu 160 de camere de locuit. Numărul locuitorilor este de 200. Niciuna dintre locuințe nu are instalații de alimentare cu apă. Legătura cu satul Fizeș se realizează pe DC 23, iar cu satul Săliște, pe un drum lung de 5 km. Principala ocupație a locuitorilor a fost mineritul (pentru că din toamna anului 2006 se închide mina din localitate – ultima exploatare minieră de pe teritoriul comunei). O altă ocupație a sătenilor este creșterea animalelor.
Satul Căinelul de Sus
Satul Crăciunești


Satul Fizeș
Satul Fizes este amplasat în partea sudică a comunei, pe DJ 706, care străbate așezarea prin partea vestică a acesteia. Are 102 locuințe cu 207 camere. 12 dintre aceste case au instalații de apă potabilă. Populația satului este în numar de 212 persoane.
Satul Hărțăgani
Relieful localității este foarte frământat, cu văi înguste și cu versanți cu declivități mari.
În sat nu există unități de producție iar ocupația de bază a locuitorilor este creșterea animalelor.
Pentru acest sat există o propunere de îmbunătățire a condițiilor de circulație și anume realizarea unei legături rutiere cu DJ 741 în localitatea Curechiu de pe teritoriul comunei Bucureșci.
Satul Ormindea
Satul Ormindea. Este amplasat în partea nord-vestică a comunei fiind traversat de DJ 706 pe direcția N-S, pe o lungime de 4 km. Are 309 locuințe cu 777 camere. 8 case au instalații de apă potabilă. Populația așezării este de 700 de locuitori. Este a doua localitate din comună ca număr de case construite și ca populație.
Principalele ocupații ale locuitorilor sunt creșterea animalelor, agricultura și mineritul.
Relieful localității amplasate pe Valea Orminzii este constituit dintr-un versant muntos care urcă până la culmea Vălișoarei.
Satul Peștera
Satul Săliște
Satul Trestia
Satul Trestia. Este amplasat în partea estică a comunei, pe DC 22, care asigură legătura rutieră cu localitatea Săliște. Are 142 de case cu 332 de camere. 41 de case au instalații de apă potabilă. Numărul locuitorilor este de 371.
Pe teritoriul localității există izvoare de ape minerale.
Relieful localității este accidentat, specific zonei de munte.
Satul nu are zone industriale și de aceea localnicii au ca ocupații cultivarea pământului și creșterea animalelor.
În această zonă, în hotarul satului, au fost descoperite urme arheologice de epoca romană.
Mina de aur de la Trestia a fost exploatată din epoca romană până în perioada medievală.
Chiar dacă era o așezare marginață, de la periferia Comitatului, Trestia a fost un important centru minier al acelor vremuri, cu târg săptămânal și cu curte nemeșască – cea a grofului Gyulai, care a slujit ca general în armata Împaratului Leopold al Austriei, în razboaiele contra turcilor. Revenit de pe front a deschis o mina în acest sat, mina de sub Muntele Malus, botezând-o cu numele împaratului – „Leopoldi”.
Se spune că groful Gyulai a promis că dacă găsește aur în mina de la Trestia ridică o biserică pentru ortodocși.
În sat se află o biserică ortodoxă cu Hramul „Buna Vestire” construită în 1674. Aici este consemnată existența celui mai vechi sediu al Protopopiatului Zarand (probabil spre începutul sec XVII).