Localizare Scurt istoric Potentialul comunei Primaria si Consiliul Local afaceri.php Cultura si sportul
www.baita.ro     Pagina oficiala a comunei BAITA, judetul Hunedoara - ROMANIA
ECONOMIA COMUNEI
AGRICULTURA
DOTAREA EDILITARA
POPULATIALocalizare
 
Baita

Farmacia din Baita

Vechea moara din Baita

POTENTIALUL COMUNEI

Economia

     Dezvoltarea economica a zonei s-a bazat in cea mai mare parte pe industria extractiva, mai precis pe minerit si prepararea minereurilor.
In comuna vecina, Soimus, functioneaza o mare fabrica de var si ciment, fapt ce a determinat aparitia unor unitati industriale apartinatoare acestei fabrici si pe teritoriul comunei Baita.
Recesiunea economica a avut ca rezultat inchiderea activitatilor legate de minerit, cu consecinte foarte puternice asupra nivelului de trai a populatiei locale si asupra emigrarii tineretului spre zone dinafara comunei.
In prezent, autoritatile locale fac eforturi continui de atragere a investitorilor si de stimulare a afacerilor locale pentru combaterea efectelor regresului economic.

Despre resurse la timpul trecut
Cu resurse bogate in zacaminte neferoase si in special aurifere, in zona s-a dezvoltat activitatea de extractie a minereurilor, fapt dovedit de prezenta numeroaselor halde de steril, unele si astazi cu un continut ridicat de substante utile. In paralel cu aceasta activitate s-au dezvoltat cele cu caracter mestesugaresc: prelucrarea lemnului, a pieilor, lanei, toate avand ca baza "resursele de suprafata"- padurile, puternicul potential zootehnic datorat prezentei masive a pasunilor si fanetelor. Referitor la activitatea industriala, pe teritoriul comunei Baita au existat doua mari grupe extractive:

Extractia si prelucrarea de calcare si extractia de minereuri auro-argentifere si neferoase.

Pentru extractia de calcare s-au conturat doua mari cariere:

Cariera de calcar de la Craciunesti ce a apartinut de Arcelor Mittal Hunedoara
Aceasta cariera ocupa o suprafata de 34 ha si este situata in partea de N a localitatii Craciunesti, in vecinatatea satului Baita. Calcarul extras din cariera se transporta cu ajutorul autobasculantelor la statia de concasare Fizes, dupa care era livrat vagonabil pe calea ferata fostului combinat hunedorean.
Pentru reactivarea acestei unitati productive a fost adoptata o Hotarare de Guvern prin care s-a trecut in administrarea primariei aceasta cariera, in vederea asocierii cu potentiali investitori in scopul atragerii unor venituri la bugetul local, dar si pentru crearea unor locuri de munca personelor fara ocupatie de pe raza comunei.

Cariera de calcar de la Craciunesti ce apartine de S.C. Carpatcement S.A. Bucuresti, Sucursala Deva.
Aceasta cariera este ceva mai mica decat cea a fostului combinat, insa are toate sansele sa o depaseasca intrucat productia de ciment cunoaste o dezvoltare spectaculoasa. Cariera se intinde in acest moment pe o suprafata de aproximativ 28 ha si este situata in partea de N-NV a satului Craciunesti, in vecinatatea localitatii Pestera.
De aici se extrage calcarul, care este prelucrat intr-o statie de concasare apropiata, dupa care, produsul macinat, se expediaza cu ajutorul unei benzi transportoare pana in incinta fabricii de lianti de la Chiscadaga ( S.C. Casial) de pe teritoriul comunei Soimus.
Tot pentru valorificarea calcarelor din zona a fost construita la Craciunesti o fabrica de mozaicuri care a apartinut de fosta societate profilata pe constructii Condor S.A din Deva. Fabrica este situata in partea de E a satului Craciunesti si prelucra piatra de cariera in "gris de calcar", utilizat pentru acoperirea fatadelor cladirilor. In prezent fabrica este in conservare.

Cea de a doua grupa extractiva include sectoarele miniere

Mina Ormindea - este situata in partea nordica a satului cu acelasi nume. Este tinuta in consevare.
Mina Hartagani - este situata in partea vestica a localitatii, pe Valea Ciresului. Este tinuta in conservare
Mina Cainelul de Sus- este situata in partea nordica a localitatii. Si aceasta mina este in conservare.
Mina Craciunesti - este situata in partea estica a localitatii, la poalele versantului Magura Baitei . Mina este tinuta in conservare.
Minele Troita si Bolcana - sunt situate in partea estica a satului Barbura. Au fost cele mai active unitati extractive din ultima perioada, insa si acestea vor trece in conservare
Din minele aflate pe teritoriul comunei s-au extras de-a lungul timpului mari cantitati de aur si argint, dar si alte minereuri neferoase: plumb, zinc si cupru.

In prezent o firma mixta romano - canadiana efectueaza prospectiuni geologice in vederea redeschiderii unor campuri miniere.

Unitati de mica productie

Dupa inchiderea exploatarilor miniere si reducerea activitatii extractive din carierele de calcar, datorita fortei de munca bine calificate si existentei unor bogate resurse locale, era de asteptat ca in zona Baita sa se dezvolte unitatile de mica productie si chiar intreprinderile mici si mijlocii. Din nefericire situatia existenta la aceasta data vine sa infirme aceste asteptari. Sunt totusi cateva unitati a caror activitate este axata pe productie:
S.C. Ergo Chemical - profilata pe productia de cosmetice, cu activitate in satul Craciunesti
S.C. Prolemn Esport S.R.L. - profilata pe prelucrarea bruta a lemnului si impregnarea acestuia cu diferite substante. Activitatea se desfasoara in satul Fizes.
Teknoplus Prodcom S.R.L. - profilata pe prelucrarea marmorei si a pietrei. Activitatea este localizata in satul Saliste.

Activitati de libera initiativa

Comercializarea produselor alimentare:
Buta Claudia Elena - sat Hartagani, nr. 175
Strat Angela, Mixt I.I. - sat Trestia nr. 41
Nicsa Lucian Ionel I.I. - sat Hartagani, nr.207
Andras Dragomir - sat Ormindea, nr. 160
Mates Corina - sat Craciunesti, nr. 130
Harec Toader - sat Lunca, nr. 129
Dobra Dragos Petru - Baita, nr. 112
Popa Vasile "Vasi" PFA - sat Barbura, nr. 86

Comercializare produse nealimentare:
Mihaila Ileana Mariana I.I. - sat Saliste, nr 153
SC. ToaderCris SRL - sat Trestia, nr. 56, punct de lucru Baita, nr. 148

Productie de BCA si alte materiale de constructii:
Iuga Eugen - sat Fizes, nr. 81 Mihet Florinel - sat Hartagani, nr. 172

Lucrari de constructii:
Harec Dumitru - sat Fizes, nr 94

Exploatari forestiere
Moga Nicolae - sat Saliste, nr 39

Lucrari de tamplarie
SC. Scorpion Design Construct SRL - D - sat Craciunesti, nr. 30

Producatori de alcool (cazangii)
Moga Cornel - sat Hartagani, nr 94
Hogman Aurel - sat Hartagani, nr. 165
Borza Ioan -sat Ormindea, nr 217
Popa Elena - sat Hartagani, nr 50

ORMINDEA  
Home Localizare Istoric Potentialul comunei Primaria Religia & Invatamantul Cultura & Sportul Opinia cetatenilor Intranet
Stema comunei