Localizare Scurt istoric Potentialul comunei Primaria si Consiliul Local afaceri.php Cultura si sportul
www.baita.ro     Pagina oficiala a comunei BAITA, judetul Hunedoara - ROMANIA
ECONOMIA COMUNEI
AGRICULTURA
DOTAREA EDILITARA
POPULATIA

Localizare
 

Harta comunei


Magazin satesc in Cainel

 

 

 

 


POTENTIALUL COMUNEI

Echipare edilitara

Alimentarea cu apa potabila

Singura localitate din cadrul comunei care dispune in prezent de alimentare cu apa potabila in sistem centralizat este satul Baita. Apa este captata din izvoare de suprafata si inmagazinata intr-un rezervor de 150 mc, de unde este apoi distribuita intr-o zona limitata a localitatii. Restul satelor se alimenteaza cu apa din puturi individuale (fantani) sau prin captari de izvoare fie pentru o singura gospodarie, fie pe grupe mici de case.

Satul centru de comuna nu dispune de un sistem centralizat de canalizare. In zona blocurilor de locuinte apele uzate sunt colectate in fose septice.

Alimentarea cu energie electrica.

Pe teritoriul comunei toate locuintele sunt racordate la retelele de energie electrica. Retelele de medie tensiune sunt de tip aerian, realizate pe stalpi de beton armat. Retelele de joasa tensiune urmaresc trama stradala a localitatilor si sunt in principal de tip aerian, montate pe stalpi de beton.

Iluminatul public din localitati se realizeaza cu corpuri de iluminat incandescente sau baloane cu vapori de mercur, care sunt montate pe stalpii retelelor de joasa tensiune. Iluminatul public este comandat centralizat la nivelul fiecarei localitati in parte.

Unele localitati din cadrul comunei sunt traversate si de retele electrice de inalta tensiune (110 kV si 220 kV) pozate pe stalpi din structuri metalice.

Energia termica

Gospodariile individuale sunt incalzite prin sistemul de sobe cu lemne. Unele locuinte au trecut la sistemul de incalzire cu centrale proprii care utilizeaza fie combustibilii solizi, fie cei gazosi (prin imbuteliere in recipienti de mari dimensiuni deoarece in comuna nu exista retele de gaz metan).

Alimentarea cu gaze naturale

In prezent comuna nu beneficiaza de alimentare cu gaze naturale. Exista insa o propunere ca aceasta comuna sa fie aprovizionata cu gaz metan printr-un racord din conducta magistrala Deva - Brad, aflata si ea in stadiul de proiect.

Prin introducerea gazului metan se va realiza o importanta economie de combustibili conventionali si o disponibilizare considerabila de masa lemnoasa si butelii cu gaze lichefiate. Gazul metan va fi utilizat atat in prepararea hranei si a apei calde menajere cat si in incalzirea locuintelor pe timp de iarna.

Transporturi

Reteaua de drumuri si mijloacele de transport existente raspund pe moment cerintelor locuitorilor comunei Baita. Transportul carosabil se efectueaza pe DJ 706 A spre si dinspre municipiile Deva si Brad. Rutele obisnuite sunt Deva - Baita - Hartagani si Deva - Baita - Ormindea - Valisoara - Brad.

Telefonie

In localitatea centru de comuna, Baita, a fost montata o centrala telefonica digitala. Urmeaza sa fie montate asemenea centrale si in alte localitati mai mari ale comunei, cum ar fi Hartagani si Ormindea. In zona mai functioneaza si sistemul de telefonie mobila (Vodafone si Orange).
Abonati telefonici - 263 ( telefonie fixa in anul 2004)

Presa

Comunitatea locala nu editeaza nici o publicatie proprie. Accesul la presa locala si centrala si chiar la unele publicatii de specialitate din Romania sau strainatate se face pe baza de abonament, in localitatile componente neexistand nici un punct de desfacere a presei. La nivelul comunei exista foarte multe televizoare si aparate de radio. Multe gospodarii au antene digitale.
Abonamente radio - 2079
Abonamente televiziune - 1124

Unitati in domeniul serviciilor

[Comuna Baita] Comuna are unitati comerciale , de alimentatie publica, o unitate CEC, o casa de credit precum si numeroase unitati de mica productie: moara, brutarie, ateliere de tamplarie si se va deschide o unitate de sacrificare si de prelucrare a carnii in satul Hartagani.

Unitati postale

Pe teritoriul comunei se afla 4 unitati postale care ofera toate serviciile specifice: coletarie, mesagerie, mandate, telegrame, scrisori si altele.

UTILAJE , INSTALATII AGRICOLE, MIJLOACE DE TRANSPORT

Tractoare - 94 buc
Motocultoare - 7 buc
Motocositoare - 106 buc
Pluguri cu tractiune animala -1 600 buc
Grape cu tractiune mecanica - 15 buc
Grape cu tractiune animala - 1 200 buc
Semanatori cu tractiune mecanica - 1 buc
Semanatori cu tractiune animala - 60 buc
Masini pentru erbicidat - 4 buc
Combine pentru paioase - 11 buc
Masini pentru recoltat cartofi - 1 buc
Remorci pentru tractor - 26 buc
Masini pentru marfuri - 10 buc
Care si carute - 1 600 buc
Autoturisme - 472 buc


BAITA  
Home Localizare Istoric Potentialul comunei Primaria Religia & Invatamantul Cultura & Sportul Opinia cetatenilor Intranet
Stema comunei