Localizare Scurt istoric Potentialul comunei Primaria si Consiliul Local afaceri.php Cultura si sportul
www.baita.ro     Pagina oficiala a comunei BAITA, judetul Hunedoara - ROMANIA
DESCOPERIRI ARHELOGICE
ATESTARE DOCUMENTARA
RASCOALA LUI HORIA CLOSCA SI CRISAN
MINERITUL IN TARA ZARANDULUI
PROTOPOPIATUL TRESTIA
PERSONALITATI LOCALE
TOPONIMIA

Localizare
 

Moneda romana descoperita pe teritoriul comunei


Prima monografie
a comunei Baita

Baita

Craciunesti

Baita

DIN ISTORICUL COMUNEI

    Numeroase vestigii arheologice au fost descoperite pe teritoriul comunei Baita , incepind inca din preistorie, ceea ce demonstreaza ca acest spatiu a oferit conditii deosebit de prielnice prezentei omului inca din zorii civilizatiei umane. In majoritatea satelor componente ale comunei au fost facute asemenea descoperiri, de la omul pesterilor pina la inceputurile evului mediu.

Descoperiri arheologice pe teriroriul comunei

BAITA
- Importante vestigii, care apartin perioadei preistoriei, au fost descoperite in hotarul localitatii. Intre materialele arheologice apartinatoare culturii Cotofeni s-au descoperit si materiale ceramice specifice bronzului timpuriu ( grupul cultural Soimus ), remarcindu-se virful de lance din bronz. In punctele Magura si Cornet , din hotarul localitatii s- au descoperit si importante urme romane. Aici se afla un centru minier, de extractie si administrativ ( circa 20 de constructii, canale si un bazin de colectare a apei de ploaie ). Din aceeasi perioada romana sunt si minele de aur din vatra satului.

BARBURA - Intr-un loc neprecizat din hotarul localitatii s-a descoperit, in anul 1951, un tezaur monetar format din 83 de piese de epoca romana.

CAINELUL DE SUS - Au fost descoperite mine de aur din epoca romana, aflate in zona Muntilor Metaliferi .

CRACIUNESTI - In mai multe pesteri din acest sat au fost descoperite importante materiale arheologice , marturii ale prezentei omului in aceasta zona .

In Pestera Balogu sau Pestera Szabo Jozsef, cavitate care se afla in Muntii Metaliferi - carstul din Valea CaianuluI, Magura Feredeului, au fost descoperite materiale arheologice care apartin perioadei musteriene. Din punct de vedere cronologic si cultural, ceramica apartine culturii Starcevo - Cris, dar si culturii Cotofeni, bronzului timpuriu si culturii Wietenberg .

Intr-o alta pestera - Pestera Sura de Jos - care se afla in Muntii Metaliferi, carstul Valea Caianului, Magura Baitei, au fost descoperite materiale din paleolitic, iar ceramica gasita aici apartine mai multor perioade: epoca timpurie a bronzului, culturii Wietenberg si perioadei medievale timpurii (sec. VII-IX ). Materiale ceramice din epoca timpurie a bronzului au fost descoperite si in Pestera Csurok .


In masivul calcaros Magura din satul Craciunesti, in Pestera cu Trei intrari sau Sura de Mijloc, au fost descoperite vestigii arheologice care apartin culturii Cotofeni, Hallstattului timpuriu si evului mediu timpuriu. Intr-o alta pestera situata in Valea Caianului, Magura Feredeului-Pestera Groapa Lupului sau Gura Lupului - s-au descoperit oase de Ursus spelaeus cu urme de prelucrare si trei aschii de cuartit .

Resturi de fauna paleolitica, dar si de materiale ceramice Cotofeni si medievale tirzii au fost descoperite in Pestera Zidul de Sus sau Pestera Hunfalvi Janos .
Din hotarul localitatii provine un topor de cupru eneolitic de tip Tirgu Ocna. Tot din antichitate dateaza si o veriga de aur cu sectiunea patrata, descoperita in hotarul localitatii .
Epoca dacica este reprezentata si ea printr-un brazdar de plug dacic. De asemenea, in hotarul localitatii s-au descoperit urmele romane ale unei asezari rurale. Din aceeasi perioada romana dateaza si minele de aur, care au fost exploatate si in epoca medievala.

FIZES - In localitate s-au descoperit unelte din piatra neolitice, iar dintre vestigiile preistorice se remarca un lant de aur format din 9 verigi. In hotarul localitatii s-au descoperit urme romane ( exploatare de aur si locuintele minerilor ). Exploatarile de aur au functionat si in epoca medievala. Tot din perioada romana este si mina de aur situata intre dealurile Cornet si Sfredel, aproape de Baita.
Dintr-un loc neprecizat s -au recoltat 11 monede de bronz din sec. IV d. Chr. (Valentinianus I sau II).

HARTAGANI - In punctele Magura Baii si Dealul Carbunarilor s-au descoperit urme de exploatari aurifere romane, dar si din perioada medievala. Alte urme romane (de aici provine si o moneda de la Antoninus Pius) se afla in jurul galeriei Sf. Andrei, linga care gasim si un izvor termal. De asemenea, din perioada romana s-a pastrat si o mina de aur.

LUNCA - In acest sat, cu ocazia construirii unei case s-a descoperit un topor de andezit al culturii Cotofeni.

SALISTE - Aici s-a exploatat aurul in perioada romana, dar si in cea medievala. In Saliste s-a descoperit un denar roman republican si altul imperial.

TRESTIA - In hotarul localitatii s-au descoperit urme arheologice de epoca romana. Din epoca romana dateaza si mina de aur (trei galerii de exploatare), care a fost exploatata si in perioada medievala .

BAITA      
Home Localizare Istoric Potentialul comunei Primaria Religia & Invatamantul Cultura & Sportul Opinia cetatenilor Intranet
Stema comunei