Localizare Scurt istoric Potentialul comunei Primaria si Consiliul Local afaceri.php Cultura si sportul
www.baita.ro     Pagina oficiala a comunei BAITA, judetul Hunedoara - ROMANIA
DESCOPERIRI ARHELOGICE
ATESTARE DOCUMENTARA
RASCOALA LUI HORIA CLOSCA SI CRISAN
MINERITUL IN TARA ZARANDULUI
PROTOPOPIATUL TRESTIA
PERSONALITATI LOCALE
TOPONIMIA

Localizare
 

Prima monografie a comunei


Harta Josephina

 
 

DIN ISTORICUL COMUNEI

Arestare documentara - Urbariul cetatii Siria

In componenta comunei Baita intra 11 sate , majoritatea cu o vechime apreciabila. Atestarea documentara a acestora este doar un punct de reper, pentru ca existenta unor comunitati umane in zona dateaza din preistorie.

Baita. Dintre satele comunei, Baita este primul amintit in documentele medievale, la 1364. Baita (Bulzzy) este atestata la aceasta data, impreuna cu satele Bobilna si Rapoltu Mare, localitati cu izvoare minerale, aflate in zona. La 1427 este amintit satul Cainelul de Sus. Satele Craciunesti, Hartagani, Ormindea, Saliste si Trestia sunt atestate la 1439. Intr-un document din 1440 este pomenit satul Lunca, in 1453 sunt atestate localitatile Fizes si Pestera, iar Barbura in anul 1805 . Baita a fost in perioada evului mediu si in epoca moderna un important tirgusor de munte si centru minier.
Importante date despre satele comunei Baita avem din Urbariul Domeniului Cetatii Siria, din anul 1525. Cetatea Siriei e pomenita pentru prima data la 1391, sub nume de castrum. In 1439 regele Albert doneaza cetatea, impreuna cu 110 sate, despotului sirb Gheorghe Brancovici. La 1444 acesta o doneaza impreuna cu domeniul, lui Iancu de Hunedoara pentru ca a cheltuit multe mii de florini spre eliberarea Serbiei si Albaniei de sub puterea turceasca. La 1451 Iancu de Hunedoara, luind in considerare meritele lui Moga, voievodul Halmagiului, l-a intarit pe acesta in voievodatul Kapolna, Halmagiu si Baita pe care impreuna cu fiii sai Mihail si Sandrin l-a avut si pina aci. In 1514, cetatea Siriei a cazut in miinile rasculatilor lui Doja, care au cuprins si Lipova si Soimosul .
Urbariul Cetatii Siria din 1525 este deosebit de important, inainte de toate prin vechimea lui si prin faptul ca se numara printre primele documente de acest fel privind teritoriul tarii noastre . Intre cele 121 de localitati inscrise in acest document, in majoritate romanesti (din fostul comitat al Zarandului) figureaza si satele comunei Baita. Astfel printre cei 2037 supusi, in majoritate iobagi, la capitolul libertini sunt amintite 4 persoane - pasarari - din Ormindea, 2 din Mihaileni si 3 din Grohot. Localitatea Baita ( Kys Banyah ) desi este inscrisa in Urbariu numai cu 11 iobagi si 2 jeleri, e calificata totusi ,, oppidum''.
In cadrul Domeniului Cetatii Siria se pot distinge anumite subdiviziuni, domenii mai mici din care el se compune ( voievodatele ). Din voievodatul lui Stefan Moga sunt amintite 48 de sate intre care si Hartagani, Trestia si Ormindea. Se pare ca Baita era considerat un mic voievodat, tot sub stapinirea lui Stefan Moga din care faceau parte mai multe sate. Acest mic voievodat e socotit intre apartenentele celui din Baia de Cris. Tot in acest document este amintit judele Mihai (Michael cywdelj) din Craciunesti.

Atit iobagii cit si jelerii din Siria trebuiau sa plateasca anual 4 florini care se numeau banii simbriasilor. E vorba de simbriasii angajati de curte (sigur cei numiti mercenarii), necesari in economia domeniului si pe care locuitorii ii plateau pentru a fi scutiti de anumite munci agricole de aratura si de carausii mai ales. Baita aducea venit anual si obisnuit, deci cens, 8 florini .

BAITA       

Home Localizare Istoric Potentialul comunei Primaria Religia & Invatamantul Cultura & Sportul Opinia cetatenilor Intranet
Stema comunei