Localizare Scurt istoric Potentialul comunei Primaria si Consiliul Local afaceri.php Cultura si sportul
www.baita.ro     Pagina oficiala a comunei BAITA, judetul Hunedoara - ROMANIA
CULTURA
ANSAMBLUL ARTISTIC
SPORTUL
 

Localizare
Cultura &
Sportul
 

Colindatori baiteni
la Cluj Napoca


Gheorghe Dinis, conducatorul Ansamblului folcloric
"Ritmuri Zarandene"

Obiceiul "Cununa cepei"

Grup mixt in cadrul Ansamblului folcloric

Solistii
Ansamblului folcloric
Toate imaginile

ANSAMBLUL ARTISTIC "RITMURI ZARANDENE"

SCURT ISTORIC
– ANSAMBLUL RITMURI ZARANDENE -

Caminul Cultural este o institutie importanta a satului Hartagani din comuna Baita unde activitatea culturala nu a fost abandonata ca in majoritatea satelor din judet. Activitatea culturala a fost concretizata de-a lungul timpului de Grupul “Cununa Graului” si actualmente de Ansamblul folcloric “Ritmuri Zarandene”

Grupul Cununa Graului a luat fiinta in anul 1968 la initiativa invatatorului Viorel Demian si a sotiei sale educatoarea Maria Demian, oameni cu mare dragoste si pretuire a folclorului local. Acestia au strans cativa sateni care cunoasteau obiceiul estival al graului si participau la asa zisele “claci de munca” la rude, prieteni si oameni mai insatiti. Meritul acestora este acela ca au reusit sa transforme obiceiul cununa graului din fapt viu, petrecut in viata satului pe scena caminului cultural dupa vreo 2 ani.
Grupul a devenit astfel un colectiv artistic cunoscut pe plan local si national fiind multiplu laureat al festivalurilor folclorice de datini si obiceiuri impresionand prin originalitatea punerii in scena a acestui obicei prin tinuta interpretilor si frumosetea costumelor.

Toate acestea sunt rodul unui colectiv pasionat si muncitor,, condus de-a lungul existentei sale de invatatorii Viorel Demian si Maria Bedea, iar actualmente de Gheorghe Dinis.
Avand ca principala activitate punerea in scena a obiceiului cununa graului, ulterior Grupul si-a diversificat si imbogatit activitatea, astfel formand atat un grup vocal cat si o formatie de dansuri.

Fiind o veche asezare, satul Hartagani respecta o mare parte din sarbatorile religioase care se desfasoara dupa ritualuri specifice si cultiva, inca, sarbatori si obiceiuri de peste ani, cele mai multe fiind in functie de muncile efectuate.
Obiceiurile din vatra satului puse in scena de Grupul Cununa Graului au fost preluate si prelucrate de Ansamblul folcloric “Ritmuri Zarandene” incepand din anul 2009.

Activitatea bogata din satul Hartagani a constituit si un obiectiv al mass-media, intrucat atat in emisiunile de televiziune cat si in presa judeteana au fost popularizate: obiceiul “Cununa Graului’, “Colinzi in vatra satului “ , “Sezatoarea” si dansurile traditionale.
Membrii Ansamblului folcloric ,,Ritmuri Zarandene” al Caminului cultural Hartagani din comuna Baita, judetul Hunedoara se mandresc cu costumul traditional ce se inscrie in ansamblul general al zonei muntilor Apuseni. Astazi isi desfasoara activitatea artistica in cadrul ansamblului, artisti populari de mare pasiune si talent in numar de 35

Gheorghe DINIS - coordonatorul Ansamblului folcloric

Home Localizare Istoric Potentialul comunei Primaria Religia & Invatamantul Cultura & Sportul Opinia cetatenilor Intranet
Stema comunei Serviciul  de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta